Vinaigrette

Dit is mijn basisrecept voor vinaigrette. Als je dit eenmaal onder de knie hebt,

wat heel eenvoudig is, dan kun je met dit recept eindeloos variëren.

Ingrediënten

½ el mosterd
2 el citroensap, of (appel)azijn
1 el mosterd
2 el water
beetje zout en peper

100 ml (milde)olijfolie
50 ml zonnebloemolie, of koolzaadolie

½ el perendiksap

Bereiding

Doe de eerste vijf ingrediënten bij elkaar in een kom klop met een garde tot een homogeen geheel. Klop vervolgens in kleine porties de olie door het mengsel. Door in deze volgorde te werken blijft de saus een geheel en scheidt de olie zich niet af

Houd je van een zure vinaigrette, dan is die nu klaar. Door de perendiksap aan het eind toe te voegen, wordt de saus wat zoeter.

 

Ik noem een paar variaties: een halve eetlepel Provençaalse kruiden, of andere gedroogde kruiden, verse kruiden, zoals een paar takjes peterselie, of basilicum. Groente zoals geraspte wortel, augurk, komkommer, een stengel bleekselderij kunnen ook heel goed in deze vinaigrette verwerkt worden. Wanneer ik met verse kruiden of groente werk, gebruik ik de staafmixer om een gladde saus te krijgen.

 

Ook de keuze voor het type mosterd (mild, scherp) is bepalend voor de smaak. Ik heb een voorkeur voor een milde mosterd. Verder kun je ook nog kiezen voor andere oliesoorten. En sowieso zijn er al veel verschillende soorten olijfolie met ieder een eigen smaak.