a

Eerlijke maaltijden

Door de jaren heen ben ik steeds meer de kracht van eenvoud gaan waarderen en gebruiken: met een beperkt aantal ingrediënten voedzame, heerlijke gerechten te maken die lichaam en geest voeden en voldoening geven. In mijn gerechten zijn de producten nog duidelijk te herkennen en te proeven; een venkelsoep hoort immers echt naar venkel te smaken. Ik vind het steeds weer een kunst om het karakter van het bepalende ingrediënt te accentueren en op te lichten. En het geeft mij nog steeds zoveel voldoening wanneer ik zo’n maaltijd aan de gasten mag aanbieden.

Spelen, combineren en variëren

Groenten spelen een hoofdrol in mijn maaltijden en in iedere maaltijd vullen de verschillende soorten elkaar aan: de blad- en wortelgewassen, vrucht- en zaadgewassen brengen samen een maaltijd in balans. Ook smaken zijn aanvullend en komen in iedere maaltijd aan bot; zoet, bitter, zout, zuur en scherp. Wat ik ook zo fascinerend vind om mee te spelen: vuur, water, lucht en aarde. Vuur: koken op hoog vuur, de hitte van specerijen, de passie van de kok. Aarde: de stevigheid van een winterwortel of een knolselderij. Lucht en licht breng ik in de maaltijd me kruiden zoals komijn en koriander. En het element water is dominant in stoofpotten en bladgewassen, zoals spinazie en kropsla.

Buffet
a

Voeding voor lichaam en ziel

Een goed maal voedt je lichaam, ziel en geest en werkt ondersteunend. Goed eten geeft moed en kracht, het vernieuwt de energie. Een uitgebalanceerde maaltijd geeft rust, biedt veiligheid en soms troost en maakt mensen blij. Kortom, goed eten is een weldaad voor het lichaam, een genot voor de zintuigen en een feest voor de ziel.

Koken met bewustzijn, hart en ziel

Dat betekent: aandacht hebben bij wat ik doe, voor wie ik kook, met wie ik werk. Ik wil me bewust zijn van mijn gedachten en emoties, en van mijn houding tijdens het werk. Is dat wezenlijk voor een goede maaltijd? Voor mij wel. Ik kook met de overtuiging dat de kwaliteit van mijn menszijn terug te vinden is in de gerechten die mijn gasten voorzet.

div_groente