Visie: Goed eten bij KabirCuisine

Goed eten is belangrijk, dat weet iedereen. Maar wat is goed? Chef kok Kabir Kosse van KabirCuisine heeft een heldere visie op goede voeding. En hij laat zich graag inspireren door uw wensen, uw ideeën en uw smaak. Hier is een kijkje in de keuken.

 

KabirCuisine kookt in balans

In mijn keuken speel ik met tegenstellingen, en met elementen die elkaar aanvullen. De seizoenen hebben hun invloed. Zelfs kleur speelt een rol. Want wie krijgt nou trek van een bord met uitsluitend witte en bruine tinten? Ik niet!

Soorten groenten kunnen elkaar goed aanvullen: blad- en wortelgewassen, vrucht- en zaadgewassen brengen samen een maaltijd in balans. Ook smaken zijn aanvullend; zoet, bitter, zout, zuur en scherp. Alle nuances mogen worden geproefd. Dat is lekker.

Wat ik ook interessant vind om mee te spelen: de elementen vuur, water, lucht en aarde. Vuur: koken op hoog vuur, de hitte van specerijen, de passie van de kok. Aarde: de stevigheid van een winterwortel. Lucht en licht breng ik in de maaltijd met verfijnde kruiden als komijn en koriander. En het element water is dominant in stoofpotten en bladgewassen, zoals spinazie en kropsla.

Variatie in bereidingswijze maakt de maaltijd eveneens compleet. Ga niet alles frituren, dat is veel te zwaar. Ook niet alles stomen; dat vult de meeste eters niet. Ik maak steeds een keuze uit koken, blancheren, stomen, stoven, bakken, frituren en braden. Want een evenwichtige maaltijd componeer je met verschillende bereidingswijzen.

Ten slotte kijk ik nog naar verteerbaarheid. Na een ‘zware’ maaltijd heb je veel energie nodig om je voedsel te verteren, dat weet iedereen. Zwaar tafelen is dus niet verstandig als het programma een actieve en heldere geest vergt. Als het goed is, ondersteunt een maaltijd je juist in wat je te doen hebt.

KabirCuisine is voeding voor lichaam en ziel

Een goed maal voedt je lichaam, ziel en geest; eten werkt ondersteunend of ondermijnend. Eten kan veiligheid bieden, of troost. Goed eten geeft moed en kracht, het vernieuwt de energie. Een uitgebalanceerde maaltijd geeft rust, biedt veiligheid, maakt mensen blij. Kortom, goed eten is een weldaad voor het lichaam, een genot voor de zintuigen en een feest voor de ziel.

Om werkelijk weldadig te kunnen koken, moet een goede kok veel afwegen. Welke combinaties versterken elkaar, en welke juist niet? Hoe gebruik ik vetten en oliën? Welke combinaties van peulvruchten en granen kies ik? Hoe bereik ik een optimale opname van eiwitten en aminozuren? Van die dingen…

Geen geraffineerde kant-en-klaar

Onze spijsvertering is eigenlijk helemaal niet zo geschikt voor de geraffineerde producten van onze westerse voedingsmiddelenindustrie. Vaak zijn die producten te vet, te zoet of te zout. Of er zitten allerlei hulpstoffen in die het lichaam belasten. KabirCuisine kookt liever met volwaardige basisproducten, die weinig bewerkingen hebben ondergaan.

KabirCuisine kookt met bewustzijn

Dat betekent: aandacht hebben bij wat ik doe, voor wie ik kook, met wie ik werk. Ik wil me bewust zijn van mijn gedachten en emoties, en van mijn houding tijdens het werk. Is dat wezenlijk voor een goede maaltijd? Voor mij wel. Ik kook met de overtuiging dat de kwaliteit van mijn menszijn terug te vinden is in wat ik schep met mijn handen.

Dat verklaart ook mijn keuze voor biologische producten. Ik kijk niet alleen naar smaak en gezondheid. Ik waardeer ook de zorg die de producenten hebben voor mens en natuur.

KabirCuisine kookt met oog en hart

Presentatie van de maaltijd en zorg voor de ruimte waar gegeten wordt is ook een aspect van de maaltijd. Een goed verzorgd buffet, rijk gevuld, een schone en opgeruimde eetruimte dragen bij aan de kwaliteit van de maaltijd en het welbevinden van u en uw gast.