Boeken & Films

Boeken

Hoewel er meer kookboeken in mijn kast staan, zijn deze toch wel de boeken waar ik nu het meest door wordt geïnspireerd. Ook staan er enkele boeken die over voeding gaan en zeker de moeite van het lezen waard zijn.

‘Puur Vegetarisch’ – Peter Berley

Een kookboek waar ik veel inspiratie uithaal, met lekkere seizoensgebonden recepten.

‘Duizend-en-één-smaken’ – Claudia Roden

Een kookboek over de Marokkaanse, Turkse en Libanese keukens. Geschreven met veel liefde en respect.

‘Voorproefje’ – Ad Maas

Ad is de chef kok van deVoorde en heeft alvast dit voorproefje met lekkere recepten uitgebracht, in afwachting van een uitgebreider kookboek over ‘la Cuisine du Coeur’. Dit boekje is te verkrijgen via deVoorde.

‘Het Ayurveda kookboek’ – Amadea Morningstar en Urmila Desai

Een toegankelijk kookboek met uitleg over de Ayurvedische kijk op voeding en vele basale recepten.

‘Feiten over vetten’ – Mary G. Enig

Als je altijd dacht dat verzadigde vetten ongezond zijn en onverzadigde vetten goed, dan krijg je na het lezen van dit boek een meer genuanceerde kijk op vet. Gedegen wetenschappelijk, dus even doorbijten.

‘The truth about food’ – Jill Fullerton-Smith

Een boek gebaseerd op de gelijknamige BBC serie met allerlei mythen en verhalen over voeding en voedingsmiddelen. Leerzaam en onderhoudend.

‘Zout, een wereldgeschiedenis’ – van Mark Kurlansky

Leuk om de geschiedenis van zout te lezen. Ontdek hoe wat van ons nu geen aandacht vraagt, vroeger de inzet van oorlogen was.

Hungry Planet: what the world eats‘ – Peter Menzel en Faith D’Aluisio

Een fotoboek waarin 30 families van over heel de wereld geportretteerd zijn met het voedsel dat ze in één week consumeren.  Natuurlijk is het beeld niet nieuw: in het westen rijke tafels met veel kant en klaar voedsel uit de supermarkt. De tafels van de arme landen zijn veel soberder en bestaan uit voornamelijk vers basisvoedsel. Het boek geeft een mooi inzicht en je voelt je even deel van een andere wereld.

‘Sugar Blues’ – William Dufty

Een Engelstalige boek over de suiker, de suikerindustrie, politiek, gevaren voor de gezondheid. Opent ogen. Je gaat beslist veel minder suiker gebruiken en op zijn minst de etiketten van kant-en-klaar producten bestuderen op de aanwezigheid van toegevoegde suiker.
ISBN 0-446-34312-9. Het is wel een lelijk uitgegeven paperback.

‘From the Zen Kitchen to Enlightement/Tenzo Kuykon’
– Eithei Dogen Zenji

Een juweel!! Toevallig gevonden in een tweedehands boekwinkel. Het is een korte tekst van zenleraar Dogen, geschreven in 1237. Tenzo Kuykon betekent ‘richtlijnen voor de zenkok’. En in dit geval richtlijnen om de leer van Boeddha toe te passen in de keuken. Het tweede gedeelte van het boek is een commentaar van zenleraar Uchiyama, die de oude tekst van meester Dogen meer toegankelijk maakt voor deze tijd.
ISBN 0-8348-0179-5.

‘Een pleidooi voor echt eten’ – Michael Pollan

Michael Pollan is Amerikaan en dit boek kent dan ook veel voorbeelden die komen uit de Amerikaanse context. Het boek gaat over de zin en onzin van het nutritionisme; het ontleden van voedingsmiddelen in chemische bouwstenen om vandaar uit verklaringen en adviezen te kunnen geven. Maar ja, de som is meer dan de delen! En de voedingsindustrie maakt handig gebruikt van de gezondheidsclaims om omega 3, anti-oxidanten, etc. te promoten. Het boek sluit af met richtlijnen en tips voor echt voedsel.
ISBN 97890 295 6633 9.

Films

‘Ons Dagelijks Brood’ / ‘Our Daily Bread’

Een onthutsende documentaire over de vervreemding in de huidige land- en tuinbouw en de verwerkende industrie. Een film waarin niet wordt gesproken, maar die ook geen woorden nodig heeft. Je wordt spontaan een aanhanger van biologische landbouw en de slowfood beweging.

‘How to cook your live’

Een documentaire met de veelbelovende ondertitel ‘Find Nirvana in the kitchen’.  Het is een inspirerende film waarin zenleraar en meesterkok Edward Espe Brown gevold wordt tijdens kooklessen, mediaties en lezingen.

‘De wereld volgens Monsanto’

Monsanto is een zaadveredelingsbedrijf dat genetisch gemanipuleerde zaden op de markt brengt. Dat zijn beslist geen frisse praktijken! Wat ogenschijnlijk een grote verbetering is blijkt toch voornamelijk gestoeld te zijn op hebzucht. Deze documentaire brengt de schaduwzijdes van genetisch gemanipuleerde gewassen heel helder in beeld. De film is ook via internet te bekijken.  Zeker doen!

‘Delicatessen uit een kleine wereld’

Vier seizoenen lang wordt een ouder echtpaar gevolgd dat leeft in de bergen van Noord Italië. Wanneer je wilt weten hoe je gedroogde rapenschillen moet bereiden, of anderszins dichtbij de natuur en met de seizoenen kunt leven is deze documentaire zeker de moeite waard.

‘Ratatouille’

Iedereen kan koken! Dat bewijst deze animatiefilm wel. Gewoon leuk en ontspannen lachen en genieten met een happy end.